Sv: Byta bromsrör själv??

#71315
Ludde_57
Deltagare

Lufta bromsarna kan du göra själv nästan gratis förutom bromsvätskan.
Skaffa en genomskinlig plastslang som passar på luftningsnippeln, montera den och led slangen först uppåt och sedan ner i en flaska som samlar upp den gamla bromsvätskan.

Lossa nippeln så att bromsvätskan rinner ut i slangen, bromsa sedan lätt med korta slag i bromspedalen, aldrig längre än bromspedalen normalt rör sig vid inbromsning då risk finns att packningarna i huvudbromscylindern kan skadas om ev, vändkanter finns inuti cylindern om den är gammal.

All luft som pumpas ut ur bromssystemet och in i slangen rör sig uppåt i slangen, medans bromsvätskan blir kvar närmast luftnippeln. När bromsvätskan är bubbelfri drar du åt nippeln igen och fortsätter vid nästa hjul som ska luftas.

Glöm inte att fylla på ny bromsvätska allteftersom den minskar i behållaren på huvudbromscylindern. Bromsvätska rekomenderas att bytas ex,vis vart 5-10 År, stor skillnad kan upplevas i bromskänsla efter ett byte av gammal bromsvätska.

Mäter du bromsrören som ska bytas, kan du köpa färdiga på många verkstäder eller biltillbehörsaffärer. Då slipper du köpa koningsverktyg mm och spar ytterligare någon krona.

Glöm inte att provbromsa hårt så du känner att allt fungerar som det ska innan du kör bilen ens 1 Meter efter varje arbete på bromssystemet. Även efter bromsbeläggsbyte.