Sv: Nyss skaffat Sunny 1.5 Sedan- 87

#50850
nisses
Deltagare

@oollaa 35703 wrote:

Oki då fattar jag vilken del du menar.

Denna ställer man tänningen på om du vrider fördelaren minsta lilla ändrar sig tänningen vilken spelar en central roll i motorns betenende. Denna ska ju ställas med stroboskoplampa så att tänninegn sker ett visst antal grader före det att cylindern är i sitt översta läge. Min erfarenhet är att det går att ställa vinkeln och det stämmer utmärkt på bilar upp till ca 5 år gamla. Sedan börjar avstånd mm dra sig så angiven vinkel stämmer inte till 100% med vad som får bilen att gå som bäst.

Är det en gammal bil brukar jag ställa med känsla istället. jag ställer fördelaren så gnistan kommer såpass tidgigt det går utan att motorn spikar (testas vid segdragning på hög växel då uppstår ett spikande ljud som inte ska vara där).

Kan vara värt å testa att vrida lite på den fördelaren MEN börja med att göra en rits på fördelaren så du kan återgå till den inställning som är nu. Sedan gäller det att tänka till lite hur rotorn roterar och åt vilket håll du ställer tänningen tidigare. Är du osäker på vilket håll rotorn snurrar kan du lägga i femman öppna fördelarlocket och putta bilen lite frammåt så ser du vilket håll som gäller. Generellt gäller att du ska ställa den något lite tidigare än nu (knappt märkbart) vrid åt stoppskruven och åk ut å testa (obs motorn bör vara varmkörd).

Okej. Då vet vi att vi pratar om samma sak. :e. Ska pröva att bara vrida den nån m.m åt motsatts håll den snurrar åt, kan man ställa in den på tomgång också, så att man kan gasa i motorn å när motorn går utan att motorn kan hosta till lite smått., så vet man att den är godkänt inställd