Sv: Problem med växellåda (Seat Ibiza -94)

#51701
lenaola
Deltagare

Låter extremt mycket som just detta stödlager håller på att säga upp sig (kärvar). axeln till växellådan går genom kopplingen och in i svänghjulet. För att denna axel inte ska snurra med svänghjulet då kopplingen är nedtryckt sitter det här ett lager. Då du trycker ned kopplingen och sedan startar motorn orkar inte kärvningen i stödlagret spinna igång ingående axel och det går då att växla. Om du istället släpper kopplingen (då snurrar ju axeln med svänghjulet) då kärvar stödlagret såpass så att axeln inte stannar (som den bör) när kopplingen trycks in.

Backen är inte synkad så den går att lägga i fastän växellådans ingående axel spinner däremot när du fått i den stoppar axeln (lagret slutar kärva). När den axeln bromsas upp av kuggen blir det ett riktigt skrammeljud.

Efter att ha läst hela tråden och dina symptom är jag smått övertygad om att du har felet i stödlagret (även om det inte är jättevanligt) . skulle du inte finna det där är felet i växellådan.

Det är inte speciellt svårt på en sån här bil att lyfta loss växellådan tidsödande men inte svårt så det är bara att börja.

Stödlager ger upp sällan men kan ge upp ibland framförallt är orsaken då att man sitter å rullar i nedförsbackar med hjälp av att man trycker ned kopplingen. i det läget får lagret arbeta mer än det är konstruerat för. Enda gången jag varit med om ett sånt här stödlagerhaveri är på en ford (granada) vars ägare hade haft en v4:a med frihjul och ägarn satt å frihjulade med hjälp av kopplingen i varje nedförsbacke berättade han.