Sv: Trans Sport -04 spottar

#67858
berit
Deltagare

Trött lambdasond, fungerande men för långsam i reaktionerna, kan ge “mager-ryckningar”, egentligen misständningar. Brukar visa sig vid lugn “flyt-körning”, då försöker ju elektroniken magra så mkt som möjligt, dålig sond så kan det bli det för magert.

Vid kallstart och kraftigare på gasning används inte lambdasonden….så det stämmer bra med symptomen….

Problemet ligger i den främre sonden, V6or kan ha en för varje cylinderbank, byt helst bägge då de gått lika långt om det nu inte finns felkoder på specifikt ena sonden.

Bosch rekommenderar byte senast 16000mil då sonderna anses förbrukade och inte tillräckligt reaktiva. Olika motorer olika känsliga…. Naturligtvis kan sonder gå sönder tidigare, bytte nyligen på en Volvo den hade gått 12000mil…

Om du byter själv, så tycker jag att du ska stasa på kvalitet, extra viktigt när det finns en störning i systemet…..köp original el motsvarande kvalitet, nödgas du senare lämna in bilen till verkstad och det sitter Biltema-sonder i vill verkstan ofta sätta dit sina egna för att de inte vågar lita på billigare sonder….:l även om dessa funkar bra i många vagnar..

Köper du modellanpassad sond slipper du dessutom skarva kablar som i sig kan bli en felkälla :upp