mazda 323f sport

Forumsvar skapade

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Köptips beg. familjebuss (7-sits)? #72694

  Hej!

  Det finns många åsikter om olika bilar, och jag vill bara tala för det jag har ägt och varit nöjd med. Vi köpte en Voyager 2,4 SE (manuell låda, årsmodell 1999) år 2002 och har kört 15 000 mil med den. Den har personbilskänsla i körningen och upplevs inte alls som en buss. Ungarna kan röra sig fritt in och ut (gott om plats för att komma till alla säten) och man behöver inte oroa sig för att de ska slå upp en dörr på andra bilar eftersom den har skjutdörrar på båda sidorna. Dessutom kan de komma ut i väldigt trånga pakeringar. Att lyfta i en liten i barnstol är ett nöje i denna modell medan man får bryta ryggen i lägre bilar. I de flesta bilar kan man inte ha två bakåtvända stolar om man måste flytta förarsätet ibland, för de får inte plats bakom varandra (en i pass.säte fram och en i baksätet bakom denna) och mitten bak fungerar inte heller om man vill kunna flytta förarsätet. I Voyager kan man lätt ha två bakåtvända och dessutom en Rocatot för ett riktigt litet barn.

  Du har väl barnen bakåtvända tills de fyller fem? Risken för svår skada är ungefär 500 % högre för små barn som åker framåtvända….

  http://www.expressen.se/motor/1.346781/fem-ganger-sa-stor-risk-skadas-i-framatvand-bilstol

  Vi har nu köpt en Grand 2,5 dielsel (även denna manuell) för att få mer utrymme till t.ex. barnvagn eftersom “nummer fyra” är på G. Vanliga Voyager (inte Grand) har ett ganska litet bagageutrymme om man kör med alla säten och soffor i, men Grand-varianten är helt underbar att lasta i.

  Från 2001 har alla Voyager trepunktsbälten i alla positioner så barn (och andra) kan åka säkert över allt och de har också lite högre ryggstöd i soffan så att längre personer kan åka bakerst om det behövs eller om man vill ha soffan i mittpositionen och möblera för fem personer (då kan man köra in två barnvagnar utan att fälla ihop dem…). Väldigt få andra har 3-punkt i mittensätet.

  Vår 1999 års Voyager 2,4 SE manuell bensin drar i allmänhet 0,92 l/mil vid motorvägskörning (och lite genom stan) i laglig hastiget (110-120 beroende på sträcka). Kör man i 90 kommer man ner i 0,8 – 0,85 ganska lätt. Vi har kört till Öland på mest 70-vägar på 0,72. Jag baserar mätningarna på mina egna tankningar och verklig körd sträcka.

  Jag har inte kört 2003:an med 2,5 dielseln så mycket men flera på nätet hävdar en förbrukning under 0,75 l/mil. Break-even ligger i så fall runt 1800 mil/år med tanke på den högre skatten på dieselbilar.

  99:an har inte varit svårmeckad tycker jag, men jag har fått köpa en större domkraft (den gamla vek sig under tyngden). Bromsar, oljefilter, luftfilter och andra slitgrejor är lätta att byta. Undantaget är tändstiften där man får lirka lite för att komma ner i de riktigt djupa hålen, men det går det också.

  Jag skulle definitivt rekommendera en Voyager till en familj oavsett antal barn (upp till fem i alla fall). Grand-versionen är nog att föredra och med dieseln drar den villigt uppför Hallandsåsen i 110 km/h utan att växla ner. Bensinaren vill gå ner en växel på samma sträcka.

  /Fredrik

  PS Nej, jag är inte köpt av Chrysler…

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)