Bromstrummorna bak på en VW Transporter -96, hur får man loss dom???

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18270
  mhinders
  Deltagare

  Hej, behöver byta bromsbackarna bak och får inte loss bromstrummorna…undrar hur det skall gå till egentligen?

  Det är redan någon månad sen jag gjorde 1:a försöket och fick ge upp då jag inte visste hur det ska gå till att lossa bromstrummorna. Dom sitter som berget.

  Är det bara att ta loss fälgen och så var det ev. någon enstaka skruv i själva trummorna…sen skall dom komma loss?? Jag måste bruka lite mer våld för att få loss dom? Eller är det något annat trick som måste till?
  Hälsar,
  Martin

  #75243
  boheme
  Deltagare

  Känner inte till din specifika bil så mitt svar blir allmänt. Har du ett hål på framsidan av trumman som är c:a 1 cm? I så fall snurra bromstrumman så hålet står rakt upp, lys nu in i hålet så bör du kunna se ett “kugghjul”. Detta kugghjul skall snurras motsols för att få in backarna så att man kan ta av trummorna. Anledningen till att trummorna är svåra att få av är att när trummorna börjar bli lite slitna så blir det kanter i trumman.

  Mvh Janne

  #75247
  Yngve
  Deltagare

  Tack för infon Janne, men jag har inte kommit så långt att trummorna tar i bromsbackarna ännu! Trummorna sitter berghårt fast, som om dom sitter i axeln. Frågan är om det är något annat än fälgen, och någon mindre skruv om jag minns rätt, som skall bort innan trumman skall kunna tas bort.
  Har försökt knacka runt trumman men den sitter stenhårt. Däremot snurrar den ju fint på axeln, jag kör med bilen varje dag, men hör att bromsbackarna är slut. Frågan är om jag bara helt enkelt skall bruka mer våld, eller om det skall göras på något annat sätt?
  Martin

  #75259
  Rimsky
  Deltagare

  om du har tur så kan du göra så här: https://www.youtube.com/watch?v=Po-WXqIKjHQ

  #75276
  Yngve
  Deltagare

  Tack för tipset, jag skall se om det funkar på Transportern.
  Börjar tro att trummorna nog bara är fastrostade, tror inte centrumbulten som går igenom lagret behöver tas bort för att lossa trumman.
  Så det blir att försöka kombinera lite teknik med lite ökat våld! 😎

  #75295
  slirfeldt
  Deltagare

  Vid det här laget har du förmodligen redan fått bort trummorna som mycket riktigt sitter så att dess lager inte bever röras. Men kan som sagt sitta rätt bra fastrostat ändå och möjligen av en liten stjärnskruv på trummans framsida men annars kan det behövas brukas lite våld som sagt så brukar trummorna komma och med växelvis greppande med ett par mejslar på vardera sida.

  Dess trummor ser iaf ut som så lösa: https://bilder.lagabasen.se/delar/1050/1050384796vy1.jpg

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?