Utsatt för bedrägeri?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10841
  Ove W
  Deltagare

  Min dotter köpte en bil tio mil hemifrån. Ingen dyr sak, sex tusen var vad hennes kassa tillät. Efter en och en halv månad kom brev från Trafikstyrelsen som meddelade körförbud. Förre ägaren, en äldre man, hade en skatteskuld och reglerna tar ingen hänsyn till ev ägarbyte.

  Jag ringde förre ägaren och han bad mig återkomma dagen därpå så skulle han ta fram papperen, vilket jag gjorde. Inget svar då och inget svar följande fyra dagar trots upp till fem försök per kväll.

  Jag har nu sett att bilen inte alls var värd dessa tusenlappar på långa vägar.

  Hur skulle ni handla i det här läget?

  #54457
  Ludde_57
  Deltagare

  Köpt ett lass gödsel och tippat i mannens grindhål…

  Frågan är vad man kan göra i ett sådant här läge, skulden i sig stannar hos den som orsakat den. Men samtidigt finns skulden kvar på fordonet den är kopplad till, vilket omöjliggör ett brukande av fordonet för den nye ägaren så länge som skulden ej är betald av någon part.

  Systemet är i mitt tycke sjukt då skulden så lätt skjuts över på oskyldiga som inte gör den tyvärr nödvändiga kontrollen av fordon innan köp.

  Fråga när om en polisanmälan gör någon skillnad, eller om den ens kan göras?
  Polisen lär ju knappast prioritera en skatteskuldsanmälan på en billig bil.

  Skulden kommer dock inte att drabba din dotter ekonomiskt på annat sätt än vad själva bilen kostade.
  Om bilen skrotas så följer den bilen och den person som orsakat skulden.
  Ställs den av så ligger den fortfarande kvar på bilen och delvis din dotter, men också den person som orsakat skulden.
  Säljs den ( vid rymligt samvete ) så följer den bilen till den nye ägaren, och fortfarande den som orsakat skulden.

  #54488
  aw73
  Deltagare

  den som köper en bil har alltid undersökningsplikt
  vare sig det gäller skicket på bilen eller andra oegentligheter
  ska man kunna stämma säljaren måste man ha evt. löften på tex. köpeavtal
  om ägaren tex. garanterar ett miltal men det ej stämmer
  renoverad motor etc.

  i detta fall verkar det som om det handlar om obetald fordosskatt
  detta drabbar köparen endast genom att denna ej får framföra fordonet
  vill man komma förbi detta kan man betala in skatten eller vänta ut att kronofogden mätt ut och drivit in den hos den förra ägaren

  😡

  #54490
  Ludde_57
  Deltagare

  71456 är sms numret till vägverket om man snabbt vill ha en kortfattad information om bilen man är intresserad av.
  Skriv reg,nummer och skicka, inom några sekunder kommer ett sms tillbaka med den viktigaste informationen. Dock ej ev, skatteskulder om jag minns rätt.
  Jag gick själv på den niten häromåret via detta sms-nummer.

  0771141516 är numret till bilregistret, där kan man tala in reg,nummer i namn och sifferform. Och få muntlig ( dataröst ) information.

  En annan viktig sak som många glömmer vid bilköp, är att en giltig försäkring krävs från det ögonblick man skriver på reg,beviset.
  Det är snabbt och enkelt att teckna en försäkring innan man åker och tittar på det fordon man är intresserad av.
  Det enda som krävs är reg,nummer på fordonet och personuppgifter på köparen.

  Om fordonet ej köps, avbokar man försäkringen dagen efter utan kostnad oftast.

  Bästa stället att söka information på är dock https://www21.vv.se/fordonsfraga/
  Har man tillgång till fax får man svart på vitt de flesta uppgifter om fordonet, inkl, skatteförhållande.

  #54498
  Niwo
  Deltagare

  Jag tänker mig att anledningen till att brukarförbudet hänger med till ny ägare gör det omöjligt att byta bilar med varandra och på så sätt komma undan fordonsskatteskulder. Om det nu varit möjligt att göra så tidigare. Jag vet inte.

  Jag hade visst kunnat kolla om skatten var betald, men tyckte inte jag hade någon anledning då säljaren nyss betalat den, enligt stämpeln på skattekvittobäraren. Men nu visade sig det kvittot bara gälla den tvåmånadersperiod han ägt bilen, fram till ordinarie skatteperiods början den första december. Tidigare ägdes den av hans son. Ägarbytet var enligt en ännu tidigare ägare i samma stad tydligen någont slags ekonomisk räddningsaktion för den ene av dom, inte pappans.

  Nu tycks det bara vara att känna sig handikappad och oförmögen att göra något enda.
  Jag ägnar tiden åt att terrorisera honom på telefon och ringer snart sagt dygnet runt. Sju på morgonen fram till ett på natten bara för att tala om att skulden går till kronofogden om han inte betalar. Svarar han inte så svarar han inte men alltid kan det kanske bli väl irriterande till slut att inte kunna ha telefonen inkopplad.

  Suck

  Angående försäkring så tror jag att vi skrev datum för övertagandet två dagar framåt i tiden så att det skulle hinna bli måndag och att gamle ägarens försäkring gällde tills dess.

  #54501
  Ludde_57
  Deltagare

  Problemet med att skriva datum framåt i tiden är dels att vid ev, olycka så kanske säljaren motsätter sig försäkringsansvar. Och att f-bolaget då kan göra en kontroll om hur ägarförhållandena sett ut vid och strax innan olyckan.
  Jag skulle aldrig göra det själv, ej heller råda någon annan att göra det då det kan inverka menligt på min försäkringshistorik vad gäller premier och kanske även självrisker.

  #54505
  Niwo
  Deltagare

  Tack Anders! Kan nog vara bra att tänka på. Har inte gjort det tidigare.

  #54535
  Niwo
  Deltagare

  @Anders P 40596 wrote:

  Problemet med att skriva datum framåt i tiden är dels att vid ev, olycka så kanske säljaren motsätter sig försäkringsansvar. Och att f-bolaget då kan göra en kontroll om hur ägarförhållandena sett ut vid och strax innan olyckan.
  Jag skulle aldrig göra det själv, ej heller råda någon annan att göra det då det kan inverka menligt på min försäkringshistorik vad gäller premier och kanske även självrisker.

  Fast så här står det på transportstyrelsens hemsida:

  “Om det tar längre tid för oss att få anmälan, registrerar vi inte det ägarbytesdatum som anges i anmälan utan istället det datum vi får in anmälan. Den nya ägaren ska teckna en trafikförsäkring, om fordonet är trafikförsäkringspliktigt. Försäkringen ska gälla från det ägarbytesdatum som anmäls. Tänk på att den tidigare ägaren är ansvarig för fordonet tills ägarbytet registreras.”

  #54543
  Ludde_57
  Deltagare

  Så får att minimera risken att det tar längre tid än 10 dagar att skicka in anmälan om ägarbyte, så är du villig att riskera din försäkring för att köparen inte tecknat egen i tid?

  Sista meningen är ju värdelös då säljarens f-bolag automatiskt får information om att gällande försäkring skall upphöra av bilregistret i samband med ägarbytet.
  Likaså vid ex,vis avställning.
  Frågan är om du som försäkringstagare ens kan avsluta en försäkring själv utan den informationen?

  #54544
  Niwo
  Deltagare

  Du har nog rätt igen. Som köpare vet jag ju inte om han har giltig försäkring… Och inte heller när han postar ägarbytespapperet.

  Jag viker mig såklart. 🙂

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?