ABS går in för tidigt

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11201
  Natte
  Deltagare

  Hej, jag har en Opel vectra 2.0 -97, med antispinn.
  ABSen går in alldeles för tidigt, nästan direkt när jag lägger foten på bromspedalen och kan sedan ligga i någon minut efter det jag slutat bromsa. Ofta slutar då absen fungera och lamporna börjar lysa tills nästa gång jag startar om bilen.
  Detta fenomen började en kall vinterdag i norrland då jag haft bilen ute.
  När jag startade bilen och skulle köra iväg hade vänster bakhjul låst sig, då tog jag en hammare och knackade lite lätt på fälgen tills bromsen lossnat. Efter det uppstod alltså detta problem.

  Vad kan felet vara? Kan givaren vid bakhjulet ha blivit defekt eller är det någonting annat? Går det att testa på något vis om det skulle vara givaren?

  #55270
  Ludde_57
  Deltagare

  ABS-givare är vad jag förstår mycket känsliga för slag och stötar, så har du bankat med en hammare på fälgen finns naturligtvis risken för att du omedvetet skadat givaren.

  #55272
  Maxell
  Deltagare

  @Anders P 41728 wrote:

  ABS-givare är vad jag förstår mycket känsliga för slag och stötar, så har du bankat med en hammare på fälgen finns naturligtvis risken för att du omedvetet skadat givaren.

  Och absgivaren sitter ju naturligtvis integrerat i Hjullagret så med största sannorlikhet så har något blivit skadat….

  Men jag skulle nog ta o boka tid hos en verkstad och läsa ut och/eller köra en diagnos på ABSen innan du byter något…

  #55277
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo troligtvis har denna ABS givare som är rätt känsliga saker gett upp, men dess kontroll lampa lyser inte? Är värt att söka av eventuella felkoder om man inte själv skaffar en sådan smidig och även billig sak själv och dess uttag sitter under en lucka framför handbromsspaken.

  #55281
  Ludde_57
  Deltagare

  Jag vet inte vad man kan dra för slutsatser av en ohmmätning av givaren.
  Men är den kortsluten ex,vis så borde det kunna märkas via en ohmmätning, vilken borde vara rätt lätt att utföra om kabelskarven är lätt åtkomlig.

  #55283
  slirfeldt
  Deltagare

  Jovisst går det att kontrollmäta en sådan givare,, lossa kabeln vid givaren det finns så nästan alltid en kabelskarv i närheten av givaren. Kolla att felet inte beror på glappkontakt i denna skarv, väldigt vanligt att det kommer in smuts och vatten och kontakterna oxiderar.

  Givaren är en s k induktiv givare – den är en liten permanentmagnet som ger ifrån sig en svag ström när hjulets abs-krans roterar förbi den, dess funktion kan kontrolleras med en enkel multimeter. Ställ in multimetern på milliamperemätning, koppla den till givarens sladdar och snurra på hjulet.
  Mätaren skall ge utslag med några milliampere, Jämför sedan mätvärdet från givarna på de andra hjulen, alla fyra hjulen ska ge ungefär samma milliamperevärde, byt den givare som inte ger något utslag eller som ger ett helt annorlunda värde än de andra, när man sätter ihop kontakten igen sprayas ordentligt med kontaktspray så ev. oxid försvinner.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?