Elfel i bubbla -73

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18285
  Theremin
  Deltagare

  Hej.
  Plockade nyligen fram sommarbilen, en VW bubbla 1303S -73.
  Märkte då att den har blivit hemsökt av elspöken.
  Det mest uppseendeväckande var att en kabel låg och smälte i bagaget, vilket orsakade en del rök inne i kupén. Detta visade sig efter en stunds felsökning bero på att någon, troligtvis min far, förväxlat kabelskorna för jord och parkeringsljus i ena strålkastaren.

  Nu när den brända kabeln bytts ut till en icke bränd och dessutom kopplats rätt återstår några ytterligare skumheter i elsystemet. Då parkeringsljus tänds tänds också vänster blinkers. Vid varningsblink blinkar samtliga blinkers men också parkeringsljusen och baklyktorna. Med tändningen på och strålkastare avstängda går blinkreläet igång av sig självt och då blinkar de vänstra blinkersen tillsammans med instrumentbelysningen och parkeringsljus/bakljus. Blinkerspaken fungerar inte alls. När strålkastarna tänds stannar blinkreläet och blinkersen lyser fast.

  Själva strålkastarna fungerar dock fint på både hel- och halvljus och alla säkringar är hela. Min fråga är nu om någon här har en aning om var jag borde börja leta innan jag river upp hela elsystemet. Eftersom felet påverkar såpass många ljus inbillar jag mig att det sitter ganska “centralt”, typ vid reläerna eller så.
  Någon som kan bekräfta eller avfärda denna hypotes samt ge förslag på lämpliga åtgärder?

  Tack på förhand!

  #75296
  Polo 88
  Deltagare

  kolla så att du har bra jord i baklamporna det kan sitta en jord kabel vid skarvarna vid innerskärmen

  #75297
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo på så pass gammal bil kan det klart vara värt att gå över diverse jordpunkter som annars kan ge dom mest allehanda konstiga fenomen med just jordfel. Som det med i fallet verkar röra sig om.

  #75299
  lenaola
  Deltagare

  testa med en startkabel att jorda baklamporna ordentligt.

  #75361
  balexeyarky2096
  Deltagare

  Tack för tipsen. Vid ena framlyktan hittade jag två kablar vars isolering hade smält och som låg emot varandra. Efter att ha särat på dem slutade vänster blinkers att lysa oavbrutet.
  Jag har fortfarande problemet att blinkreläet ligger och går av sig självt när strålkastarna är släckta. Det går att sidoblinka i detta läge, även om det innebär att alla andra lampor också blinkar i samma takt. Om man försöker blinka med strålkastarna på så tänds visserligen blinkersen på den sida man blinkar åt, men reläet står stilla och blinkersen lyser fast.

  Jag har gjort rent jordpunkterna fram och prövat att jorda med startkabel mot lamphållarna bak. Jag har också bytt jordflätan och prövat med ett annat blinkrelä, tyvärr utan resultat.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?