Jordfel på VW Polo Variant

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19466
  emaushenric
  Deltagare

  Jag har en Polo Variant -98 som jag tror att har jordfel. Man kan tända lampan i bagageutrymmet med reglaget för fläkten när inte nyckeln sitter i och ljuset ökar i styrka mellan läge 1 och 4 på fläktreglaget, som en dimmer 🙂 Man kan även tända lampan genom att slå på vindrutetorkaren när nyckeln är urtagen.
  De sista dagarna har den även dragit ur strömmen ur batteriet när den stått ett litet tag, börjar bli lite drygt att fråga efter starthjälp med startkablar när man är och handlar…

  Dessutom fungerar inte automatchoken när den är kall och har då en tomgång på 450-500v/m, så den lägger gärna av om man släpper gasen eller vrider fullt rattutslag. Detta kanske inte har med jordfelet att göra men det kan ju vara ett samband.

  Finns det något schema/layout att få tag på där det står vart alla jordningar är så man kan leta på om det är någon som inte har kontakt? Eller det kanske är någon på forumet som vet vart det skulle kunna vara knas med jordningen?

  #77912
  boheme
  Deltagare

  Kan vara jordfel men troligare är att du haft en kortslutning som smält samman en del kablar. Har du installerat något elektriskt på sista tiden? Kan du påminna dej att något speciellt inträffat som skulle kunna vara orsaken till en sådan kortslutning. Kan också vara avskavda kablar som går emot varandra. Tyvärr är det så att när det gäller sådana här fel så brukar det inte finnas någon universallösning utom att börja felsöka genom att granska kablar och mäta med multimeter för att spåra felkällan.

  Mvh Janne

  #77916
  slirfeldt
  Deltagare

  Vet att dessas modeller kan ha sina spökerier för sig och ofta är det i grunden just jordfel som med det kan få till dom mest underliga fenomenen som du märkt. Men på bilen är det enbart kring bagagerumslampan som det spökar vid aktivering av nämda komponenter? Har du märkt eller testa det om inget annat om du får ett felmönster vid vickande/glappande med startnyckeln om dessa fenomen för det är på dessa rätt vanligt med glappa startkontakter som med kan ge sådana fenomen.

  Till att även i vissa fall vara orsaken till att ett batteri drar ur ström. Men batteriet vet du iaf med dig är fräscht och iaf inte mer än 5-6 år gammalt? Så inte detta är den orsaken. Har inget kopplingschema till den modellen med i dess reparationshandbok (Haynes) brukar det finnas rätt bra kopplingschaman över bland annat bilens olika jordpunkter och en sådan bok finns bland annat hos Biltema för runt 260:-.

  Med kallstarten finner jag ingen direkt koppling till det andra men tomgången är vid varm motor normal? Då dess bränsleanrikning vid kall motor sköts av styrboxen via bland anant signal från motorns temperaturgivare. Är det då mer troligt att denna är defekt som då alltså inte ger motorn mera bränsle vid just kallstarter.

  #77919
  daggen
  Deltagare

  Jag har inte installerat något elektriskt på sista tiden. Däremot så har inte vindrutetorkaren bak inte fungerat på ett tag och säkringen för den gick för ett tag sedan.
  Jag var ut och testade runt lite nu; lampan bak tänds även av defrostern för bakrutan. Om man trycker in knappen för vindrutetorkaren bak så låter det i relät som sitter på reläplats 2 (det står 174 på relät) ljudet låter typ som en anka 🙂 Upptäkte en ny sak också, när man slår på tändningen så kommer ibland ett liknande “ank-ljud” från relät på reläplats 12 (det står 167 på relät). Dessutom så vill inte startmotorn gå igång jämt när man vrider på nyckeln så man måste ta omtag ibland så det kanske är glappt i startkontakterna, rekommenderas det att spruta kontaktspray bakom nyckelhålet?

  Batteriet är halvkasst så det ska bytas imorn.

  Igår när jag skulle starta bilen med hjälp av startkablar från en annan bil så startade inte min bil när jag hade klämmorna på mitt batteri men när jag flyttade över jordklämman till karossen på min bil hoppade den igång…

  #77920
  slirfeldt
  Deltagare

  Direkt gällande fenomenet du erfar vi hjälpstarten är att batteriet jordkabel/fläta eller dess kontakt till endera batteriet eller karossen är dålig och bör omgående ses över. Där av att du får detta fenomen.

  Med detta “ankljudet” kan tyda till defekt relä, men pröva där en gång att lossa detta relä och se hur det blir med dom andra skumma symtomen du har. Det kan även röra sig om skadat kablage i bakluck skarven som då med kan ha kortslutit bland annat torkarmotorn bak som kabeln till bakrutevärmen. Så kika hur det ser ut under dess gummibälg om du där kan se några skadade kablar.

  Jo ett halvkasst batteri kommer troligt annars rätt snart ge upp och då rätt fort då verkliga kylan sätter in och starterna kommer bli än mer tillförlitliga.

  #77928
  porrjakob
  Deltagare

  Kabelbrott i kablar till baklucka är ju inte omöjligt och du har kablar på båda sidor.
  Jag har kretsschema om det behövs.
  Smattrande relä kan även tyda på just jordfel eller liknande.

  #77930
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo med skadat kablage i luckskarven är tämligen vanligt och i samband med dess jordkabel kan då få dess mest märkliga fenomen så kika efter detta i dom båda gummibälgarna. Bra med tillgång till elchema som med klart underlättar i felsökningen.

  #77939
  daggen
  Deltagare

  Tack för svar!
  Jag ska peta i ett bättre batteri idag och ta en kik på kablarna till bakluckan.
  Skicka gärna elschema till henric@benesser.be
  Jag bygger rörförstärkare till vardags så jag är inte helt ovan att leta elfel, dock kan man inte lägga upp bilen på arbetsbänken och få en överblick över hela elsystemet på samma sätt som jag är van med en rörförstärkare 🙂

  #77946
  daggen
  Deltagare

  Det var kabelavbrott på en sida innanför gummibälgen! En kabel var helt av, den som går till bromsljuset uppe på bakdörrn (det har inte fungerat på några år) och kabeln som går till vinrutetorkaren hade höljet slitits av på så den fick kontakt med bromsljuskabeln som var av. Även jorden hade några sprickor i höljet. Det är nu åtgärdat och nu fungerar bromsljuset uppe i dörren igen 🙂 Jag har inte testat vindrutetorkaren bak ännu, den är full av skit så jag ska göra rent den lite först.

  Har även petat i ett fräscht batteri så nu startar den utan startkablar 🙂

  Kamrem, vattenpump och multiremsbyte står för dörren så det blir en del mekande nu i vinterkylan! Tror ni att detta går att byta skapligt smidigt på ett par dagar om man tänker logiskt, är envis och inte har tummen mitt i näven? 😀

  Hur som helst ska ni ha stort tack för hjälpen!

  #77948
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo var näst intill hundra (av erfarenhet) på just kabelbrott i luckskarven som jag annars har som vana att börja kolla upp vid liknande fenomen och sedan med ett fräscht batteri torde det fungera bra i vinterkylan som anstår. Hoppas du får elschemat tillsänt annars är tipset som sagt att skaffa nämda reparationshandbok för modellen och dessutom då det anstår arbete som byte av kamrem osv har man där mycket hjälp med av en sådan.

  Som man med någolunda mekvana och gärna en sådan reparationshandbok på egen hand och motor fixar du högst troligt till detta. Blir det sedan några funderingar på vägen finns ju alltid vi här. 🙂

  #77955
  porrjakob
  Deltagare

  @emaushenric
  Du har fått mejl.
  Jag behöver dock lite mer info om din bil.
  Motorbokstäver är ganska viktiga.

  #77956
  slirfeldt
  Deltagare

  Av bilens registreingsnummer så är det iaf en 1.6i Variant 75hk 05.97-09.01 och motorkoden AEE eller ALM.

  #77957
  porrjakob
  Deltagare

  Bra då får han rätt dokumentation.

  #77986
  daggen
  Deltagare

  Nu fungerar vindrutetorkaren bak också 🙂

  #77992
  slirfeldt
  Deltagare

  Kul med sina egna framsteg till en bättre fungerande bil. 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 15 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?