Klonkade missljud i nyservad och nybesiktigad Seat Ibiza -02

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10904
  Joflopp
  Deltagare

  Någon gång i december dök det upp ett klonkande ljud som vi har svårt att lokalisera. Det låter som det kommer från höger sida men mer mellan hjulparen än bak eller fram. När bilen besiktigades fick vi inga anmärkningar mer än att den låg på gränsen för sned bromsverkan bak.

  I januari var det dags för service och bromsbyte bak. Bad dem även kika efter klonket för att se vad det är. Nu lyckades de med konststycket att byta bromsar fram istället för bak och sa sig inte hitta någon orsak till ljudet. Efter att de fixade bromsarna bak (och satte tillbaka de gamla delarna fram) försvann ljudet några dagar, för att sedan dyka upp igen.

  I helgen fixade jag själv bromsarna fram och passade på att hissa upp bilen så jag kunde kika under. Ser hur bra ut som helst, alla bussningar ser okej ut och inget verkar vara löst. Lik väl klonkar det…

  Om det nu var glapp i spindelleder eller annat borde väl det ha kommit fram vid besiktningen? Om inte annat vid servicen strax efter, eller?

  Någon som har tips på vad det mer kan vara?
  Börjar fundera på om det inte har kommit in något mellan underredet och skyddsplåtarna som ligger och hoppar när det blir lite ojämnt men det känns långsökt.

  #54642
  Ludde_57
  Deltagare

  Uppkommer ljudet vid någon speciell manöver. Gas, broms, sväng, körning i gupp…?

  #54644
  Andwes
  Deltagare

  Aaah… Var lite otydlig där. Klonket kommer endast vid ojämnheter i vägbanan.

  #54646
  Ludde_57
  Deltagare

  Vilken modell av Ibiza -02?
  Då ett liknande klonkande noterats i min Scorpio, och lokaliserats till stabilisatorstagen fram kollade jag på Mekonomen om de fanns till din bil.
  Tydligen finns de på vissa, men inte på alla. En bekant kallde de för “knackstag” på sin Opel då de tydligen i 11 fall av 10 klonkar/knackar.

  De kan ju passera sbp´s kontroll då de märks först vid ojämn vägbana, (rusk)kontrollen SBP gör är väl mest i sidled?

  Annars kan det vara stötdämpare som glappar invändigt eller i sina fästen, någon bussning , men det borde SBP ha märkt vid sin kontroll.

  #54648
  Meken
  Deltagare

  Trasig motorkudde kanske. Det brukar aldrig sbp upptäcka.

  #54649
  Andwes
  Deltagare

  Det är en 1.6 Stella. Såg på Mekonomen att styrstagen var listade till vår bil.Får se om jag kan komma iväg och lyfta upp bilen i veckan. Borde bara vara att ruska i höjdled samtidigt som man själv eller någon annan försöker kolla staget?

  Är det någon som vet vilken verkstadshandbok man kan använda då Haynes inte har någon för nuvarande Ibizamodell? Hur mycket är likt med exempelvis Golf IV?

  #54653
  berit
  Deltagare

  Kan det vara så enkelt att det är avgassystemet som slår i karossen ibland? :i

  #54655
  Andwes
  Deltagare

  Den enkla diagnosen hoppades jag också på när jag lyfte bilen för att kika. Systemet sitter dock som det ska och upphägningen ser bra ut.

  #54656
  berit
  Deltagare

  Det är inte min mening att ifrågasätta din felsökning….men har Du även tryckt uppåt kraftigt/snärtigt, avgassystemet väger ju en del och det kan vara svårt att komma åt och få kraft om man lyft med domkraft, ligger på rygg och har bilen i fejset. :l

  #54657
  Andwes
  Deltagare

  Det är lugnt att ifrågasätta. Speciellt som jag är novis inom området 🙂
  Bilen var dock uppe på en lyft och jag stog under den och kunde komma åt bra. Ska iofs kolla systemet nästa gång med men eftersom alla bussningar ser i princip nya ut och ljudet kommer från högersidan uteslöt jag detta som orsak.

  #54658
  berit
  Deltagare

  Kolla även i skuffen, att där inte ligger ngt löst typ låsmutter-hylsa, verktyg, sitter reservhjulet fast osv… missljud kan verkligen fortplanta sig i bilar:rolleyes:

  #54659
  Andwes
  Deltagare

  Check, check och check. 🙂
  Allt löst plockades ut ur bilen och plastboxen för verktygen i reservhjulet skruvades fast extra ordentligt. Men tyvärr var det inte så enkelt. Det som irriterar mig är att ljudet helt försvann ett par dagar när de bytte bromsarna bak för att sedan komma tillbaka.

  #54664
  berit
  Deltagare

  Det händer att stötdämpare börjar låta. Har bilen fjäderben bak? I så fall håll handen ovan på toppmuttern/tallriken när en medhjälpare gungar bilen, kanske kan du både känna och höra knäppningar som avviker på den ena dämparen?

  Teori: bilen var hissad under någon timme, stötdämparna helt utdragna, tillfällig självläkning.:l

  Om bilen har krängningshämmare med kräng-stag/knackstag/knarrstag som ngn annan var inne på brukar man lätt kunna rycka fram glappet med handen:utrop

  #54672
  slirfeldt
  Deltagare

  Med avgassystemet så försök även att rucka på det med samtliga hjulen på backen då chassi komponenter får ett annat läge och då kan hamna närmare avgassystemet, om det slår i någon stans då, som inte är ett helt ovanligt fenomen heller.

  Men som det sistnämda kan det också varit “självläkning” av stötdämparna som jag med råkat ut för någon bil då denna varit lyft en stund, men återkom igen om det inte försvann.

  #54675
  aw73
  Deltagare

  jag har ett konstig fenomen på min bil VW golf V-04 vilket defenitivt verkar komma av att avgasystemet “dånkar” i bland vid enstaka farthinder

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?