Lite råd

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #9464
  Villemo
  Deltagare

  Hej,
  Jag letar efter en liten och billig bil som jag kan ha vid stadskörning. Jag har hittat två bilar som jag ska gå och titta på och vill ha lite åsikter på bilarna! Båda är under 9000 kr.

  “Peugeot 205 xr”, 1989:
  * Miltal 24000 mil.
  * 15 ägare.
  *Full service: bytt kamrem, topplockspackning, tändstift, kablar, olja och filter.
  * Nästan ingen rost.
  * Nybestiktad 24/6.
  * Hund & Rökfri.
  * Året runt däck.
  * Bilen hade stått ett år innan förra ägaren köpte bilen, efter det gjordes servicen.

  “Golf C”, 1985:
  Miltal 12000 mil.
  3 ägare.
  Servicebok finns fram till 2-3 år sedan, ägaren vet inte om kamremmen är bytt och när. Bytt olja etc. Men inte mycket mer senaste året. Nytt batteri.
  Nybesiktad 080516
  Ingen rost.
  Hund & rökfri.
  S & V – däck.
  Bilen har stått sedan feb.

  Vad ska jag tänka på innan jag bestämmer mig någon av bilarna? Finns det vissa fel som är vanliga hos “Peugeot 205” och “Golf C” som jag bör veta?

  Tacksam för snabb hjälp! 🙂

  #49788
  slirfeldt
  Deltagare

  Har en viss känsla att dom flesta som kommer att rekommendera någon av dessa oavkortat troligt kommer säga Golfen,,, och dels av ägarantalet och även lite av miltalet så är det klar fördel med golfen.

  Men visst annars är båda bilarna lämpliga som sådana och dessa ändamål det är tänkt och mycket är väl sedan vad smaken säger som bara spekulanten kan avgöra.

  #49851
  lenaola
  Deltagare

  Peugotten ska man passa sig lite för… över ca 15000 mil börjar ofta dessa läcka i ventilstyrningarna vilket gör att den ryker lite blått när man precis startar motorn… detta är absolut inget egentligt problem om bilen varit en 88:a dvs en bil där katalysatorn inte behöver fungera… men eftersom det är en 89:a måste katten funka och det gör den inte efter att fått ta hand om för mycket olja…

  Välj golfen om du nu måste välja ngn av dessa kolla annrs på lämplig japps också tex toyota corolla eller honda civic eller dylikt. Toyotan går lätt 30000 mil utan problem (kolla på skroten vilka långmilare som står där hittade en corolla 88:a som gåt 38000 sist ja va på skroten)

  #49858
  Henna
  Deltagare

  @oollaa 34501 wrote:

  Välj golfen om du nu måste välja ngn av dessa kolla annrs på lämplig japps också tex toyota corolla eller honda civic eller dylikt. Toyotan går lätt 30000 mil utan problem (kolla på skroten vilka långmilare som står där hittade en corolla 88:a som gåt 38000 sist ja va på skroten)

  Hej,
  Jag valde inte någon utav bilarna. Peugeoten var verkligen en besvikelse! Skraltig och det kändes som om bilen skulle falla ihop vilken sekund som helst. Jag är i och för sig van vid att köra japanare så det kan säkert bero på det! 🙂

  Golfen hade trots säljarens beskrivning en del rost, så den faller bort också. Troligen blir det en japanare!! Det är bilar som jag känner igen och de är pålitliga. Funderar först och främst på en Honda Civic. Några tips att tänka på vad jag kan tänka på? Hur många ägare kan bilen till exempel ha haft? Jag vet att det är bra om det är så få som möjligt, men när ska jag reagera?

  #49860
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo som säkerligen dom dom flesta med skulle nämna är just att satsa på en japanare som iaf för vissa märken bevisligen klarat sig mycket bra hos tex bilprovningen,, och får för egen del som mest kört dessa med säga densamma.

  Att satsa på en så rostfri japan som möjligt, för det är egentligen rosten som tar knäcken på dessa bilar,, men som tex Civic har klarat sig mycket bra och är så även en högst pålitlig bil men även där får man se upp med just rosten.

  Sedan vad det gäller ägarantalet är det ju naturligvis bra med så få som möjligt, men det behöver inte betyda dålig bil bara för att det råkar vara typ 10 ägare innan, för det viktigaste är att den servats bra och det almänna skicket ser man rätt snart på/i bilen om vad den varit med om.

  Lycka till och glöm inte att det nära på är köparens marknad numer och prutlägen finns,,,

  #49876
  lenaola
  Deltagare

  antar att du på dina tidigare val ligger i prisklassen runt ca 5000:- i den prisklassen finns det oftast rost på bilarna. Ett tips för att slippa problem är att välja en 88:a eller äldre då slipper du katten & lambdan som ibland kan ställa till de hos bilprovningen. Rost bör du leta efter i sidobalkar och i hjulhus, skit i en fläck på dörren, bakluckan eller i huven den gör inget annat än kosmetiskt.

  Hondan rostar ! eller så e de kanske så att jag har nog en av sveriges rostigaste civicar isåfall om de nu skulle klara sig bra mot rost förrra besiktningen sversade jag i tre heldagar. “lappar” bara över så dyrt blir det inte men iaf. Jag köppte den för 2000 med 8 fräsha däck så gnäller gör jag inte jag visste vad jag gav mig in på. Obs det är en 90:a som gått 13000 mil och har 3 tidigare ägare så varken mil eller antal ägare är något magiskt mått. kolla istället under åk och hissa upp bilen å inspektera

  #49907
  Henna
  Deltagare

  Hej igen, tack för era svar. 🙂

  Jag har kikat in två Mazda 323 på blocket. Mazdan är väll japanare också? Är de något att ha? Vet någon ifall det är kamrem eller kamkedja på dem?

  Nu när jag har ringt runt lite på olika bilar så märker jag att många inte har någon koll alls på när kamremmen är bytt??! Jag har själv fått lära mig att det är viktigt att bytet av kamremmen sköts i tid osv.. ska jag undvika de bilar som inte vet när kamremmen bytes sist? Eller köpa bilen i alla fall och byta själv.

  #49908
  Henna
  Deltagare

  Kanske en dum fråga men om man inte frågar får man inget veta!! :OO

  Vad är Lambdan för någonting?

  #49909
  MoPar 66
  Deltagare

  En lambdasond är vanligtvis placerad i en förbränningsmotors grenrör och känner av syrehalten i avgaserna. Även kallad syresensor.

  Själva värdet lambda avser luft/bränsle-blandningen, viktmässigt. Eftersom den optimala luft/bränsle-blandningen varierar mellan olika bränslesorter är värdet normerat på så vis att 1,0 betyder optimal blandning. Ökas mängden luft i förhållande till bränslet (snålare blandning) är detta värde större än 1, för rikare blandning (mer bränsle) är värdet mindre än 1. Lambdasonden genererar själv en spänning mellan 0 och 1 volt i samband med den kemiska processen som uppstår mellan ädelmetallen i sonden och gaserna i avgaserna.

  Lambdasonden är en viktig komponent i alla moderna bensinmotorer med elektronisk insprutning. Den exaktare bränsle-luft-blandning som lambdasonden bidrar till är en förutsättning för att katalysatorn ska kunna jobba effektivt.

  Den här artikeln är hämtad från https://sv.wikipedia.org/wiki/Lambdasond
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Lambda_sond_till_volvo240_etc.jpg

  #49932
  lenaola
  Deltagare

  mazda 323: kamrem : ja
  just den specifika bilen har ett standardproblem som man bör beakta: det gäller lite äldre 323or med förgarasare som harv ngt problem med tanken som ger ngn fällning som sätter igen bränslesystemet… enda slutgiltiga lösningen är att byta tanken. vill man sälja en dylik bil går det bra att tillfälligt göra rent filter mm då kan den gå bra i sisådär 10 mil. Kolla om tanken är bytt gäller årsm 81-87

  f.ö. har mazda precis som andra jappsare problem med rosten alltså hissa upp och inspektera. En specifik mazdaproblematik är dock några armar i hjulinfästningen som inte går att svetsa utan bara går att byta=dyrt men det tro jag framförallt gäller 626:an.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Mercedes Rostskyddsgarantin

Aj, aj Mercedes i Sverige. Fick avslag på rostskadan på den så kallade bakaxelbalken på min SL från 2013, medans Mercedes godkänner motsvarande på C-...

Ersättning Krockad bil

Hittade inget lämpligt forum för denna fråga så testar här. Var med i bilolycka för några veckor sedan där min bil totalförstördes av mötande fordon....

Drivrem snöslunga – hoppar ur

Hej. Jag var tvungen att byta båda kilremmarna på snöslungan då de gamla slets ut, Husqvarna ST 261E, satte i de nya från reservdelsspecialisten så...

Rekommendation för spelmonitorer

Jag förstörde min kusins bildskärm när jag förlorade ett racingspel. Nu letar jag efter rekommendationer för en ny bildskärm? Tidigare använde han Asus VG27AQ1A. Tack...

Bilen drar iväg direkt när jag lägger in Drive vw transporter 1998

När jag lägger in drive vill bilen sticka iväg direkt och jag måste bromsa för att hejda den. när motor väl är varm funkar det...

Kallstart Citroen Xsara Picasso 2.0 16v

Hej! Har problem med mor o fars bil. Det är en Citroen xsara picasso automat 2.0 16v. Problemet är vid kallstart då den efter några...