Mottagning, bilradio.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #11610
  Daxberg
  Deltagare

  Hej,

  Återigen min Nissan till bil. Har problem med mottagningen på radion, inget som absolut måste fixas, men det vore ju roligt att för omväxlingens skull kunna lyssna på SR istället för alla de skivor jag tröttnat på.

  När motorn är avstängd är mottagningen kanon, men så fort jag startar bilen försämras mottagningen drastiskt. Det verkar som om något oscillerar och skapar ett magnetfält som stör ut signalerna. Bilen har varit inne hos en firma som specialiserat sig på billjud. De har provat att byta själva stereon, antennen är nydragen, de ha även provat att förlänga antennsladden och hålla antennen långt ifrån bilen med motorn igång, utan resultat.

  Nu vänder jag mig till alla er kunninga här, för att se om någon, möjligtvis, har några ideér på vad det kan vara. Generatorbyte, isolering, signalförstärkare?

  Som sagt, ingen kris om det inte går att lösa, men det vore ju kul. =)

  Johan Daxberg

  #56194
  fnito
  Deltagare

  Har du provat att flytta antensladden och prova att dra den där det inte går så mycket kablar med + i . Och prova med en annan typ av anten en som inte behöver vara jordad i karossen. Och det är ju konstigt att en billjuds firma inte ska kunna lösa detta problem.
  Hur är det med mottagningen på mobiltelefon i bilen när den är avstängd resp motorn på.
  Kanske är en glas monterad anten du behöver.

  #56218
  Jan-Erik Anders
  Deltagare

  Nä, jag har inte provat att dra sladden nån annanstans. Det borde ju inte vara så krångligt, får väl eventuellt köpa ny, längre sladd, men det borde kunna ordna sig.

  Hur menar du med en antenn som inte behöver vara jordad i karossen, hur ser jag om den antenn som sitter monterad är jordad/ojordad?

  Mottagningen på mobiltelefon är i mitt tycke oförändrad oavsett på- eller avslagen motor.

  Visst är det konstigt att en firma som är specialiserad på billjud inte klarar av en så “enkel” grej som mottagning…

  #56219
  slirfeldt
  Deltagare

  Knepigt fall och har med en Nissan Micra där inga som helst problem finns där med mottagning och speciellt rikskanalerna brukar med vaar så pass starka att dom iaf kring större städerna till och med bör gå fram utan anntensladen ansluten,,,

  Men kanske kunde det hjälpa med iaf som fanns för med så kallade avstörningsfilter för just dessa fenomen, men skall normalt inte behövas alls och som sagt svagt att inte ens en sådan firma klarar av detta,,, finns visserligen så kallade glasantenner men ofta har dessa mer eller mindre värdelöst inbyggt effektförstärkning (som även förstärker bruset, egen erfarenhet) som då även med måste jordas,,, men leta efter sådan “jordlös” antenn.

  Men vad för det för modell på bilen?

  #56229
  LillFalk
  Deltagare

  Alltså:
  1. Antennen långt från bilen hjälpte inte.
  2. Byta stereo hjälpte inte.

  Slutsats:
  1. Störningen kommer inte in via antennen.
  2. Det är inget fel på stereon.

  Prova med en batteridriven transistor-radio i bilen. Förmodligen funkar den även med motorn igång. I så fall kommer störningen in med matningsspänningen. Du behöver då ett filter på kabeln som matar stereon.
  Störs även den batteridrivna radion så är det något kring motorn som stör. Då får man gå vidare med felsökningen för att hitta källan. Lyssna gärna på mellanvåg och hör om du kan höra något speciellt “ljud” på störningen, och om den följer motorvarvet.

  #56332
  Jan-Erik Anders
  Deltagare

  Tack för alla svar, ledsen att jag inte svarat tidigare. Bilen är en Nissan Primera, -99. p11-144 heter modellen.

  SM7TJC: Som jag tolkar firman är dina slutsatser helt korrekta, ska så fort det blir ljust ute prova med batteridriven radio i bilen, gasa och dona för att kunna pin-pointa felet lite mer om möjligt.

  Återkommer med resultat och eventuella slutsatser.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?