Tips på gräsklippare

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21552
  Remma-Rambo
  Deltagare

  Efterlyser tips på en vettig gräsklippare som håller mer än två år.

  Köpte en Husqvarna M 145 för 2700 kr för två år sedan men den verkar redan vara utsliten. Den hade två års garanti och funkade bra under den tiden. Men när jag klippte gräset i somras två år och en vecka efter inköpet var det ett nytt slamrande ljud i maskinen och då och då kom en pust svart rök. Bytte olja tidigare i somras och nivån är OK, varken för låg eller för hög.

  Är dom så fräcka på Husqvarna att dom låter sin prylar hålla exakt garantitiden ut? M 145 är visserligen deras enklaste och billigaste modell, men ändå. Vem gör misstaget att köpa Husqvarna mer än en gång?

  #80884
  Ludde_57
  Deltagare

  Köpte häromåret en Klippo Excellent tror jag den hette, sämre klippare måste vara svårt att hitta och köpa. köp inte en sådan är mitt tips.

  Drar väldigt mycket olja, skramlar, klipper inte gräset riktigt ens om man går över samma område flera gånger, det vibrationsdämpande handtaget gick sönder efter bara några veckor trots löften om att det håller då jag påpekade den svaga konstruktionen.

  Positivt är att den startar direkt och lätt samt verkar dra lite bensin, men desto mer olja.

  Nästa klippare blir en Stiga, men först efter provklippning på egen gräsmatta.
  Hade en sådan av billigaste modell tidigare, och oavsett längd på gräset fanns inte ett spår av gräsklipp, löv och mindre kvistar kunde komposteras på plats genom att köra över dom med klipparen. Enda felet på den var att hjulen vara av billigaste konstruktion och blev dyra i längden att köpa nya och byta ut.

  #80886
  slirfeldt
  Deltagare

  Har för egen del bara använt en minst 40 år gammal Stiga Tornado som jag som modell som bara kan rekommendera som bara går och går.

  Dessutom måste jag säga var,, denna etanolkonverterad dom senaste tio åren och alltid startat som tyvär förra året gick snabb död, tillmötes pga av slarv med oljebyten så skar oljepumpen som i sin tur låste vevstaken och ett totalhaveri var ett faktum…

  Alltså rent ägarslarv annars hade den motorn hängt med säkert 20 år till, så se till att sköt oljebyte varje år och spola rent chassiet då och då och fram för allt innan vinter uppehållet!

  #80976
  Puman
  Deltagare

  Oj… Här har ni haft problem ser jag….
  Husqvarna gör som regel bra grejer, men dom har ju även budgetmaskiner…. Deras delar kan vara svåra att få tag i om man inte vill lägga ner lite tid på nätet och använda diverse sifferkoder som finns på maskinerna…
  jag brukar undvika Husqvarna pga just detta samt att delarna brukar vara skapligt dyra..

  Klippo har alltid haft ett genomgående bra rykte, förstår inte vad som kan ha hänt med din Anders…. så sent för någon månad sen hade jag en Klippo från 1982 ja Briggsmotorn som var vit..:)
  Den har aldrig blivit servad, inte ens ett nytt tändstift….
  Ägaren bad mig titta på den för den inte vill starta…. jag tog bort svänghjulskåpan, polerade upp kontaktytorna på magneten samt bytte tändstiftet…. Jäklar vad bra den gick sen…:)

  Peter: Är du säker på att den var 40 år? Jag vill minnas att den modellen kom början eller mitten på -80 talet… Man ser på motornumret hur gammal maskinen är…

  Mitt råd om ni vill ha problemfria klippningar, det är HONDA….. Dom bara går och går, byt olja och stift mellan 25-50 timmar och gärna ett luftfilter med, så har ni klippare riktigt länge.

  #80978
  Ludde_57
  Deltagare

  Hänt och hänt…
  Konstruktionen är väl inte bättre antar jag för trots inlämning till ÅF med klagomål om dålig klippfunktion och egenhändigt omslipade knivar förblir gräset oklippt i väldigt stor omfattning.
  Med den gamla stigan syntes inte ett spår av gräsklipp ens efter klippning av långt gräs, och aldrig behövde jag klippa samma område 2ggr för att få det klippt som jag behöver idag med klippon trots klippning 2ggr i veckan.

  Knivarna eller kåpan skapar inte en lyftande luftström som lyfter gräset, eller ens nedfallna torra löv, även mulcherfunktionen verkar vara väldigt undermålig då t.o.m 3 dagars gräs lämnar tydligt grässpill efter klippon. Hände aldrig med stigan trots att den bara hade 1 kniv mot klippons 2.

  Första gången jag hörde skramlet var jag övertygad om att jag inte skulle hinna klippa klart gräsmattan innan motorn skar ihop fullständigt trots ok oljenivå, nu har jag slutat bry mig och nästan hoppas skiten skär så jag måste köpa en ny, riktig klippare.

  Har faktiskt funderat på att kontakta Klippo direkt och fråga om en så pass dyr klippare som påstås ha sådan bra kvalité över generationer ska vara så usel i både funktion och kvalitet, men frågan är om det löser något.

  #80988
  slirfeldt
  Deltagare

  Finns ju även måndags ex av välrenomerade Klippo med för den delen,,, och honda för alldel med även om man som vanligt får betala lite mer för.
  Så finns det mängder av annars så pålitliga Stiga till lågprismärken som Partner om man googlar runt lite,,,

  Jo jag kanske överdrev lite till egna numer partner konvertade tornado chassiet så var den exakta års modellen 1981 som man så väl kan läsa av nämda serienummer.

  Iaf så knallar nuvarande åklippare, en Stiga Villa bara på med en konverterad 14 hästare år ut och år in,,, 🙂

  #80992
  mirajuni
  Deltagare

  Stiga och Honda är noterade.

  För övrigt misstänker jag att det skulle gå att tillverka gräsklippare som lätt håller i 50-60 år. Men det är ju inte bra för affärerna förstås.

  #80996
  slirfeldt
  Deltagare

  Det gäller att ta hand om grejorna med annars kör man lätt ned en kvalitéts maskin som en Klippo med…

  Och bara med vanlig service med oljebyten till rengörning av klipphuset ökar oddsen betydligt för lång livstid oavsett fabrikt.
  Men visst det ligger något i det nu nämner att man kanske inte ska bygga för “bra” maskiner heller.

  #81008
  Puman
  Deltagare

  hade jag sprungit i 20 år och med benen i 3000varv i timmen så skulle nog jag också vara sliten…:):) *Skojar*

  Nej men jag tror inte det är där skon klämmer, utan precis som jag och Peter säger, om man sköter sina maskiner och kör med dom på ett varligt sätt, rengör dom och servar dom regelbundet, ja då får man ut väldigt många år av sin maskin, ja dvs om det är en i grunden bra konstruktion, utan plastlager och drev och skit…

  #81015
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo detta säger även dom riktigt “gamla gubbarna” på området att med bra service är A & O för lång hållbarhet. I samma andetag som dessa herrar med fnyser åt den allt sämre kvalién överlag hos nyare (ingen nämd ingen glömd) klippare. Med just smäckra plastlager osv osv.

  Ja,, hade jag med nu sprungit i 20 år och med benen i 3000varv i timmen så skulle nog jag också vara sliten… (skojar med där,,,) 😉

  #81018
  Ludde_57
  Deltagare

  Hade tidigare en gammal klippare med B&S motor ( Novolette? ), som Mormor och Morfar köpte eller kanske t.o.m fick av en granne på mitten av -70 talet, begagnad redan då alltså.
  Den tog jag över efter deras dödsbo i samband med eget husköp, och möjligen fick den ett oljebyte för första gången i familjens ägo.
  I övrigt tankades den bara + byte av knivar emellanåt. Enda orsaken till att den byttes ut var p.g.a det opraktiska sidoutkastet som stack ut kanske 20cm + den obefintliga mulchrfunktionen. En Lie klipper mindre bitar än vad den gjorde, men klippte gjorde den, både gräs och sten utan problem.

  Klipparen fick nytt liv hos en bekant för några År sedan, ny olja ( igen!? ) och nya knivar, och mig veterligen funkar den ännu.

  #81020
  Puman
  Deltagare

  *De va bättre förr* 🙂

  #81023
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo för att sammanfatta det hela något och kanske med det mera fundera på att köpa äldre begagnat… 🙂

  #82027
  Ludde_57
  Deltagare

  I nya Råd & Rön som kom idag med posten finns ett klippartest där inte helt oväntat min Klippo hamnade på 7 plats av 12 testade klippare.
  Bäst av bensindrivna var Stiga på 1 ( Combi 48S 3300Kr ) och 2 ( Cub Cadet CC 46SPB 5000Kr ) plats och sist Husqvarna ( R145SV 5200Kr ).
  Av de eldrivna blev Viking ( ME339 2900Kr ) bäst och Skil ( 0710AS 1200Kr ) sämst av 6 testade klippare.

  För mer info om testet köp R&R Nr 3 när den kommer ut i affären.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Briggs 8hp startar inte

Jag har en åkgräsklippare som jag fick gratis förra året, den startade inte då men lyckades få igång den genom att byta tändspole. För bara...

Peugeot 308

Svår att starta ,får vänta upp till en minut innan glödspiralen slocknar och då kan jag starta.vad kan de bero på ..Har bytt glödstift och...

S80 klonkar vid växling

Hej på er alla. Jag har precis köpt en S80 2.4T -2001. Eftersom man har en "ny" bil så hör man sig för lite extra....

Seat Ibiza 1.4

Hej, jag behöver tips om ett problem jag fått på en Seat Ibiza 1.4 från 2000/2001, Bensin. Oljetryckslampan började blinka för ett tag sedan, men...

Kymco Movie XL 150CX 2005 (HJÄLP!!)

Fått erbjudandet att komma och titta på en Kymco Movie XL 150 från 2005. Säljaren verkar inte ha förmåga att kunna skaffa fram nummer som...

lackera fälgar

Hallå hallå! kom över denna guide om att lackera fälgar https://dackline.se/blogg/lackera-falgar/ tror ni det är lätt att göra det själv hemma? Någon som lackerat sina...