Trasig motorvärmarkontakt

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14000
  Janne65
  Deltagare

  Jaha, då har man gjort det igen. Åkt iväg med bilen när motorvärmarsladden fortfarande satt i. 😡 Trodde först att inget gått sönder (förutom själva sladden som förmodligen ligger nånstans utmed Rv 66) men när jag skulle stoppa i en ny sladd så får jag inte in kontakten. Troligtvis har stiften i kontakten (på bilen) blivit böjda.
  Eftersom detta som sagt inte var första gången tänkte jag byta kontakten. Men måste jag byta hela sladden (i motorrummet) eller finns det lösa kontakter att köpa?
  Alla tips mottages med tacksamhet!

  #62172
  slirfeldt
  Deltagare

  Nej dessa finns av säkerhetsskäl bara som kompletta enheter och får du inte till detta med stiften i den befintliga kontakten så är bara byte till en ny sådan sladd som gäller, speciellt om det är på “bilsidans” kontakt och är det miniplugg är det ofta ny sådan som gäller då skrotarna i regel har mera av den “vanliga” med stora kontakten, där brukar Calix ha flatstift medan Defa har rundstift på dom inre kontakterna.

  Och är det miniplugg modellen så tänk med på att dels få till rätt märke på kablaget som bilen i övrigt har (detta oavsett om det rör sig om miniplugg eller den gamla “vanliga” kontakten) och även lämplig längd så sitter skarven innan motorns värmeelement, har med fått fixat liknande problem på flertalet bilar med som råkat ut för samma missöden, så du är inte ensam om detta. 🙂

  #62176
  yaser hawija
  Deltagare

  OK, tack för svar!
  Så du menar att det finns en skarv innan motorn så att man i alla fall slipper “börja om från början”? Alltså slippa tömma kylvatten osv?

  #62180
  slirfeldt
  Deltagare

  Javisst dessa system bygger på, så att säga lösa sladdbitar och i ditt fall betyder det att det räcker med en intagskabel, alltså den med kontakten som sitter på bilen som sedan går in i motorrummet där det sitter en skarv som sedan går med ny kabel till motorns värmeelement och om sådan finns monterad ännu en in till kupén.

  #62189
  Weird_G
  Deltagare

  Rätt märke på kablaget gäller även om det är en äldre med stor “plugg”
  Jag har för mig att både calix&defa behöll modellen på de inre kopplingana när man gick över till den lilla kontakten den någonstanns runt 96 har jag för mig .

  #62198
  ida-ada
  Deltagare

  japp N-gatan har rätt den inre kopplingen är olika även på dom äldre modellerna

  #62204
  yaser hawija
  Deltagare

  OK, tack för alla svar. Det låter ju inte speciellt svårt att byta den. I och för sig är det ganska trångt i motorrummet (bilen är en Mondeo 2002 med V6). Fram med skohornet!:)

  #62217
  slirfeldt
  Deltagare

  Nej det bör inte ställa till det för mycket, även om det kan vara lite tajt som sagt med utrymmet och tillse att klamma fast det nya kablaget med ofta medföljande plastband, och installerade ett komplett motorvärmar system i dagarna i en Ford Galaxy -96 som brukligt med var lite halvtrångt, men är sällan några problem där det viktigaste att klamma kablarna ordenkligt så dessa inte kommer för nära drivremmar och andra “olämpliga” detaljer och visst som förklarat innan så är det olika kopplingsutföranden beroende på fabrikatet på dom “inre” kopplingarna.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?