VW POLO 1998 Startar inte =(

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #21955
  vwpolo1998mk3
  Deltagare

  Hej alla mästare på bilar!

  Jag har precis köpt min första bil och allt var helt underbart, fram tills igår..

  Bilen har alltid startat direkt utan problem men igår efter jobbet så ville den inte starta mer. 2 timmar tidigare hade jag kört iväg på kafferasten precis som vanligt för att köpa min dagliga kaffe uppe på statoil, inga konstigheter.. När jag skulle hem efter jobb så vägrar nu bilen att starta. Jag har läst massor på internet om tändspolar, koden i nyckeln med startspärr och gnistor med mera, och helt ärligt så fattar jag ingenting. Jag har aldrig meckat med en bil innan och har ingen aning om vad en tändspole är eller vart den sitter nånstans. Inte heller vet jag vad en startspärr är förutom att nyckeln ska skicka en kod som gör att bilen startar.

  Var sitter den där tändspolen och hur ser jag om det gnistrar? När jag vrider om nyckeln så går all ström igång, men när jag sedan vrider det i tändnings läge så bara surrar det något från motorn. Det är något som sitter bakom motorn nära förar rutan och under där nånstans som surrar, man hör ett brrrrrrrrzzzzz som att någonting är på gång, men bilen går aldrig till självaste tänd läget där startmotorn går runt. Det verkar alltså inte som att startmotorn går igång, det bara surrar.

  Kan jag ha kommit åt en startspärr? Isåfall hur tar jag bort den spärren?
  Kan det vara startmotorn som har pajat?

  Det går bra att putta igång bilen, då startar den direkt utan problem, men när man stänger av och ska starta igen så händer det inget förutom det surrandet.

  Jag har ingen aning alls vad det kan vara, men faktum kvarstår att bettan har stått i garaget nu i 1 vecka och det är oerhört frustrerande att jag inte kan åka nånstans såvida ingen kan putta igång bilen. Kan det vara en säkring som har gått? Var sitter den där gnistgrejen? Om det är den där spolen, gör det då att startmotorn inte går igång? Hade bilen kunnat starta ifall startmotorn var sönder? Det går ju igång när man puttar den.

  Hade varit jätte tacksam för all hjälp, gärna med bilder om ni har en bild på vart spolen o de sitter. Tack på förhand.

  #81256
  slirfeldt
  Deltagare

  Ja då ny som bilägare och tusen frågor,,, 🙂

  Men det är lugnt. Genom att det går att rulla igång den och motorn då går som den ska kan du direkt utesluta saker som tändspole, startspärrar, bränslepumpar osv.
  Detta surrande läte är högst troligt en defekt startmotor som då inte drar runt motorn ens?
  Denna startmotor är faktiskt en rätt enkel till konstrukion som behövs bytas då och då. Där bilen blir minst lika startbar med defekt startmotor bara att man måste knuffa i gång densamma,,,

  Förslaget är där att skaffa en bättre begagnad startmotor och byta denna där sådana bättre begagnade för runt 500:- hos skrotarna (https://www.laga.se/resultat.aspx?delkod=7410&bilkod=4912&gruppid=21) kontrollera först närmare vilken motorstorlek du har för så du får rätt startmotor.

  #81258
  Alkvettern
  Deltagare

  Sätter vad som helst på ändlägeskontakten i tändningslåset.
  Förbrukningsvara på Polo av denna årsmodell, går enkelt att testa genom att tjuvstarta i kontakten bakom tändningslåset för att utesluta startmotorn. (eller bekräfta att det är den)

  Ändlägeskontakten kostar dryga 150kr på VW

  #81261
  slirfeldt
  Deltagare

  Det är ju med beroende till om det nu redan är startmotorn som aktiveras men inte solenoiden som går i ingrepp så lär ju tändlåset (https://bilder.lagabasen.se/delar/1112/111242771vy1.jpg) fungera.

  Eller hur menar du med detta surrande låter det som det är startmotoren som är aktiverad med driver inte runt motorn (som vanligt)?

  #81270
  Alkvettern
  Deltagare

  På bilden Peter visar, så sitter ändlägeskontakten inuti allt, man ser den lite till höger i bild.
  Köp inget tändningslås, allt elektriskt sitter i kontakten.

  I en annan tråd om poloproblem beskrev jag hur man gör för att tjuvstarta och kan utesluta ändlägeskontakten, eller bekräfta om startmotorn är väck.

  #81273
  slirfeldt
  Deltagare
  #25861
  seryOrgashy
  Deltagare

  Hej igen!

  Jag har ännu inte hunnit mecka med bilen eller lämna in den på service.
  Idag skulle jag flytta på bilen och förberedde mig för att putta.
  Satte bilen i tändningsläge och hörde ett svagt frustande.

  Drog nyckeln till tändning på nytt och den gick igång som att det vore dess jungfrufärd. Jag provade att stänga av bilen och sätta igång den minst 10 gånger och den gick igång precis varje gång.

  Kan det ha varit något så enkelt som fukt i någon kabel/tändstift eller liknande? Den har inte startat en enda gång under de senaste veckorna och jag har provat två gånger i veckan.

  Tankar? Är startmotorn ändå på gång att ta slut eller kan det vara något annat?

  Glad som fa-an blev man i varje fall!

  #81455
  Alkvettern
  Deltagare

  Du har nog bara tur, sådär gjorde min mors Polo också som jag körde ett halvår. Första tiden gick den starta och stänga av lite hur som helst, sen började den tveka så fort den var varm och till slut fick jag starta genom att tjuvkoppla den.
  Efter byte av ändlägeskontakten så funkade det prima sen.

  En startmotor som är på väg att ge upp börjar helt plötsligt inte fungera igen, den kan kanske skifta mellan halvdålig och halvbra, men man kan fortfarande märka att den tar tid att dra runt.
  Så startmotor kan du nog utesluta.

  Elfel är möjligt, till följd av fukt/kondens men det är osannolikt att den sitter i flera veckor. Möjligen att det frusit nu så fukten inte längre är fukt utan is 🙂
  Enda sättet att försöka få reda på felet är att vänta till den börjar jäklas igen, om den gör det.
  Slutar den funka, fram med en kabelstump och kabelsko och skrik till här så ska jag tala om hur du ska göra 😉

  #81457
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo som sagt är det förmodligen en tiillfällighet men ändå det nu verkar fungera så kör på som det är och se om det är ihållande fenomen… 🙂

  För nu vet du med i alla fall den mest troliga orsaken om det skulle bli problem igen. För mycket förundranden har hänt i bilars olika elektroniksa sköna värld…

Visar 9 inlägg - 1 till 9 (av 9 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?