Chrysler Stratus 2,5

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13949
  mrloco
  Deltagare

  Hej, har en chrysler stratus 2,5 -1995 Bensinare Med automatlåda, som började krångla igår. Jag var me den till besiktningen sen så åkte jag o jobbade en halvtimme o då funkade den bra.
  Men när jag skulle åka hem så började bilen låta från motorblocket lr nånstans där på kamremmens och vattenpumpens sida. Kan det bero på att jag har dålig termostat? Eller vad kan det vara?. Det har varit ca -30 grader.

  #62082
  Ludde_57
  Deltagare

  Beskriv ljudet, och hur betedde sig motorn då ljudet upppstod?

  #62086
  slirfeldt
  Deltagare

  Nej detta har ingen direkt verkan till dålig termostat, men det vill till att ha tillräckligt med glykol i dessa temperaturer gärna då 50/50 för fullgott skydd, men den stod i bara 30 minuter i kylan? Hur ser vattnet ut i expansionsburken, ingen issörja?

  Och precis försök beskriv ljudet,, försvinner det efter det att motorn blir varmare tex?

  #62126
  lasse70
  Deltagare

  Nu har jag spelat in ljudet så kan ni lyssna själva.

  View My Video

  idag ville den inte riktigt gå igång som ni kommer att höra när ni lyssnar igenom filmen. Nä den stod ju hela dagen i kylan men hade motorvärmare på. Men den startade bra o gick bra när den var till besiktningen, men sen var den avstängd ca 30 min medans jag jobbade. Då när jag skulle åka hem så började den låta sådär konstigt. Jag körde ca 1,5mil innan jag var hemma och det lät hela vägen men då lät det annorlunda mot vad det gör i filmklippet. och då när jag vred i ratten så kom det nå ljud igen.

  #62127
  slirfeldt
  Deltagare

  Så långt man kunde uppfatta motorgången lät det väl inte för positivt men alltid svårt att få bra uppfattning bara, fast skulle så här gissa på defekt vev/ramlager speciellt om detta ljud verkar vara konstant, vilket heller inte är helt ovanigt fenomen på dessa.

  Men det finns bra med motorolja osv i den? Och den ser bra ut?

  #62131
  Ludde_57
  Deltagare

  Ljudet var väldigt mekaniskt tyckte jag, men var det inte ett mer rasslande ljud än knackande? Vev/ramlagerskador knackar väl snarare än rasslar?

  Du får nog beskriva mer hur motorn betedde sig innan och efter att ljudet uppstod, och om du har tillräckligt med motorolja i motorn..
  Kylvätskan, vet du hur många minusgrader den klarar?

  #62134
  lasse70
  Deltagare

  motorolja finns det. Kylvätskan ska klara -40grader.
  Som ni såg i filmen så ville den inte riktigt starta, men nu när jag testade för ett tag sen så gick den igång direkt och den lät ytterst lite, men direkt jag rör på ratten så börjar den låta högt igen och när jag släpper ratten så slutar det låta högt. och låter bara lite grann.
  Motorn har fungerat riktigt bra innan ljudet uppstod, startat bra och inte låtit något. Jag har inte kört med bilen efter att ljudet kom förutom hem från jobbet då (1,5mil), inte heller haft igång den långa stunder.

  #62135
  Ludde_57
  Deltagare

  Om ljudet är kopplat till ratten/styrningen, så är det troligen styrservopumpen alternativt drivningen ( remhjul/spänning ) till den som låter illa.
  Prova koppla loss remmen till servon och se om ljudet upphör, kolla också att tillräckligt med olja finns i servopumpen.

  #62138
  slirfeldt
  Deltagare

  Jo det är alltid svårt att diagnosterat även på detta vis,, men lät ändå i mina erfarna meköron att det väl kunde vara fråga om något dåligt ram/vevlager och på en V6: a kan dessa låta mera som rasslande.

  Men som det dessbättre verkar vara i detta fall då det verkar helt beroende på styrningen så kan det mycket riktigt vara styrservopumpen som håller på att ge upp och som med sitter på samma sida som generator osv.

  Så lossa drivremmen och provstarta för att se att/om det tystnar och pumpen som sådan ser iaf ut som så: https://bilder.lagabasen.se/delar/1102/1102250vy1.jpg

  #62952
  lasse70
  Deltagare

  Har inte kunnat ta bort remmen för det har varit så kallt. Men jag ser att det läker röd olja under bilen, och om man har igång bilen en liten stund och kollar i servooljans behållare så är det skum i oljan. Så ska det väl inte vara?

  #62953
  Ludde_57
  Deltagare

  Skumbildningen tror jag uppstår då nivån i behållaren är låg, och luft blandas med servooljan. Har sett det i många bilar utan att några problem noterats.

  #62958
  slirfeldt
  Deltagare

  Precis,, är styrservooljan för låg uppstår det lätt skummbildning i dess system, och är den nu för låg så fyll upp den till rätt nivå med styrservoolja och se om det har verkan och att det kanske fungerar tills varmare väder råder.

  Som sedan hur den kvarvarande oljan ser ut och var läckage sitter som sedan bör åtgärdas och byta ut all den oljan.

  #62984
  lasse70
  Deltagare

  jag har fyllt upp den till rätt nivå för några dagar sedan. Ser också att det har droppat lite olja under bilen. Visst går oljan genom slangar till servopumpen eller är det genom rör? Det var någon som sa att det kan vara styrväxeln som har gått sönder. Men kommer det sånt ljud då? Vars sitter styrväxeln på bilen?

  #62987
  slirfeldt
  Deltagare

  Ja någon form av läckage är det iaf fråga om och brukligt är att både rör som slang ingår i dess styrservo system och sådana ljud kan uppstå i både styrservopump (den som drivs av drivremmen) som nämda styrväxel.

  Så här ser iaf styrväxeln ut på denna: https://bilder.lagabasen.se/delar/1005/1005139784vy1.jpg och sitter under till mellan båda framhjulen,,,

  #65040
  lasse70
  Deltagare

  det var slangen som hade gått sönder. Men nu undrar jag om man kan köra ca 20 mil med bilen till verkstaden utan att servopumpen går sönder?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 20 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Vatten i bagaget Talisman grandtour

Jag har vid två tillfäy sett att det varit vatten i bagaget vid reservdäcket. Första gången slog jag bort det och tänkte att en vattenflaska...

Strul med dragkrok Mercedes c-klass.

Strul med dragkrok Mercedes c-klass. Årsmodell 2011 Får upp varnings text i instrumenteringen när jag öppnar bildörren eller startar bilen att det är något fel...

Temp mätare sköt upp till max

Var ute och körde i ca 1h. Temperaturen låg precis där den skulle vara utan att gå upp eller ner. Jag stannar sedan i driven...

Vibrationer i ratten – Volvo V70

Hej! Har en Volvo V70 D3 manuell från 2010. Senaste tiden har det uppstått vibrationer i ratten. Vibrationerna börjar komma i 90-100km/h och blir därefter...

Posters på klassiska sportbilar

Har sedan några dagar en kickstarter https://www.kickstarter.com/projects/1062605378/classic-sports-car-posters igång för att kunna trycka upp posters av klassiska sportbilar, tyvärr har det inte gått så bra som...

Ligier js50 skakar från motorn/ratten

Har en Ligier js50 2018 årsmodell som skakar från motorn/ratten vid stillastående. Känns som att någonting sitter löst. Vad kan det bero på?